Een goed doel in uw testament; ooit over nagedacht?
Heeft u ooit een testament gemaakt? En heeft u wellicht een goed doel opgenomen in uw testament? Lastige vraag en op het onderwerp rust nog altijd een beetje een taboe.
De kans dat u echter een testament heeft met een goed doel daarin is ook niet zo groot. Uit recent onderzoek van de VU (geven in Nederland) blijkt dat een/derde van de Nederlanders een testament heeft laten opmaken en van hen zal 8 procent iets nalaten aan een goed doel.
Van alle Nederlanders is dat dus iets minder dan 3 procent. Toch kan het een hele mooie en goede gedachte zijn om (eventueel náást uw familie en vrienden) een goed doel op te nemen in uw testament. Met uw nalatenschap kunnen goede doelen hun goede werk voortzetten.
In deze bijdrage zal ik u wat tips vertellen over nalaten aan een goed doel.
1. kies een erkend goed doel
Van belang is om na te gaan of een goed doel de status heeft van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Alleen in dat geval komt het volledige bedrag bij het goede doel terecht en hoeven zij geen erfbelasting te betalen over uw erfenis. Heeft de Belastingdienst het goede doel niet erkend, dan betaalt de verkrijger 30 respectievelijk 40 procent. Dierenambulance Kennemerland heeft een ANBI-status.
2. het verschil tussen legaat of erfgenaam
U kunt het goede doel op twee manieren begunstigen: door het goede doel aan te wijzen als erfgenaam (wellicht samen met anderen) of door het goede doel een legaat toe te wijzen. Zo’n legaat kan een geldbedrag zijn, maar bijvoorbeeld ook een huis of een sieraad. Benoemt u een goed doel tot erfgenaam, dan heeft hij daarmee recht op een deel van de gehele nalatenschap (dus bezittingen minus schulden). Een goed doel zal de erfenis alleen aanvaarden onder de voorwaarde dat de bezittingen groter zijn dan de schulden.
3. kinderen mag je niet helemaal overslaan
Als u kinderen heeft kunt u maximaal de helft van uw vermogen nalaten aan een goed doel; Eigen kinderen (of kleinkinderen in hun plaats als uw kind is overleden), hebben namelijk altijd recht op een zogeheten legitieme portie, zelfs als ze onterfd zijn. Die portie is de helft van wat het kind zou krijgen als het niet onterfd was.
4. ga naar een notaris
Indien u de wens heeft om een goed doel na uw overlijden iets na te laten, moet u niet vergeten om dit vast te leggen in een testament bij de notaris. Dat is de enige manier om na uw overlijden iets na te laten aan een goed doel.
5. benoem een executeur
Het is ook heel verstandig om een executeur in uw testament te benoemen. Deze persoon wikkelt na uw overlijden uw nalatenschap af. Vraag deze persoon wel van tevoren of hij of zij bereid is om de taak van executeur daadwerkelijk uit te voeren. Indien gewenst kunt u ook een notaris tot executeur benoemen. Soms is dat laatste fijn om uw dierbaren niet te belasten of om een onafhankelijke deskundige de regie te laten hebben.
Een half uur overleg met de notaris kan duidelijk maken of een testament voor u zinvol is. We lichten u graag voor!
Natuurlijk kunt u ook al tijdens uw leven een schenking doen aan een goed doel. Daarover licht ik u graag een andere keer voor.
mr Manon M. Muller
kandidaat-notaris bij Janssen & Van Commenée notarissen te Heemskerk
tevens Gecertificeerd Executeur
Voor meer informatie: manon@notarisjvc.nl
Meer nieuws
-
De winnaar van de open dag is bekend!
-
Wat weet jij al van de egel?
-
CSI aan de Kleine Houtweg
-
Open Dag Dierenambulance Kennemerland: Kom, Leer en Beleef!
-
Hot item!
-
Wij zijn opzoek naar jou!!
-
B&W op bezoek bij DAK.
-
Onze nieuwste trots!
-
Leuk nieuws op deze Blue Monday
-
Kerstdorp Uitgeest levert €774,50 op.